Kan şekerini ölçen sensörler
Sensörler diyabet yönetiminde oldukça önemli bir yerdedir.
Sensör, algaç demektir. Şu anda tüm dünyada pek çok alanda sensörleri kullanıyoruz. Hareketi görünce ışık veren lamba, basit bir örnek. Metro kapılarının çarpmaması, yürüyen merdivenlerin bizi görünce hareketlenmesi ve tabi ki son yılların büyük gelişmesi, sürücüsüz araçlar. Birçok sensör ve geri bildirim var bu araçlarda.
Vücudumuzda da birçok algaç, biz buna reseptör de diyoruz. Bunların sayesinde o eşsiz denge sağlanmış oluyor.
Diyabet yönetiminde de sensörler önemli. Sık kan şekeri ölçümü ile insülin dozunun yeterliliği ve diyetin etkisini görebiliriz. Hangi yiyecek ne zaman ve nasıl yükseltiyor kan şekerini. Spor nasıl etkiliyor? Stresin kan şekerine etkisi var mı? Sensörler sayesinde bu sorulara cevap buluyoruz.
Bütün amaç daha iyi bir kan glukoz dengesini sağlamak. İy bir denge sayesinde ileride gelişmesi muhtemel organ hasarını engellenmiş olacak.
Diyabetli birey günde 2-7 arasında kan şekeri bakıyor. Çocuk diyabetlide bu sayı artıyor çünkü ebeveynin endişesi olaya ekleniyor. Erişkinlerde ise kan şeker ölçüm sayısı belirgin düşük.
İşte bu sensörler ile ölçüm sıklığı belirgin artmakta. Günde 96 ile 280 arasında ölçüm yapılabilmektedir. Parmak ucu ölçüm ile doğrudan kan şeker ölçümü olurken, sürekli glukoz ölçümü yapan sensörler deri altı sıvıdan ölçüm sağlanır.
Sensörün anatomik yapısına biraz daha girelim. Deri altı elektrotlar ve onların ucunda bulunan bir enzim (glukoz oksidaz) şekerin oranı ile tepkimeye girer. Tepkime sonucu oluşan değerler transmitter aracılığıyla cep telefonu veya bir okuyucuya iletilir.
Sensörler kalibrasyon isteyen veya istemeyen olarak ikiye ayrılıyor. Kalibrasyon buradaki anlamı parmak ucu şekere göre cihazın kendini kontrol etmesi ve ayarlamasıdır. Son yıllarda bazı cihazlar parmak ucu ölçüme gerek olmadan güvenle sonuç verebildiğini kullanıcılarına ifade etmiştir.
Sürekli glukoz ölçümü yapan bu cihazlar sayesinde diyabetlilerin yaşamı daha konforlu hale gelmiştir. Ayrı diyabet idaresine katkıda bulunan tüm ekibinin de yönetimine katkı sağlanmıştır.
Umarım bu cihazlar kullanımı için başta çocuk diyabetli olmak üzere tüm diyabetlilerin önündeki engeller kalkar.
Sağlıcakla kalın
Son Yorumlar